Viata
Cu ani in urma, lucram intr-un colectiv destul de interesant si multicolor din punct de vedere filosofic. Aveau loc foarte dese discutii pe teme de religie, fenomene si stiinta. Erau unii atei, altii ortodocsi, iar altii apartinind unor secte. Discutiile erau aprinse, fiecare sustinind propria viziune asupra vietii, dar negind in acelasi timp alte pareri. Din acest colectiv se desprindea personalitatea impunatoare a maistrului nostru, care cunoscuse de-a lungul timpului si carierei sale transformari importante ale viziunii asupra vietii. La inceput fiind un om pragmatic, ateu, care sustinea legile societatii in exclusivitate, a urmat in final calea si doctrina penticostala. Discutiile cu acest om, chiar daca nu ajungeau la un final unanim acceptat de catre ceilalti participanti la discutie, erau destul de interesante. Chiar daca viziunea asupra unei teme era uneori gresita – fiind vorba doar de doctrina impusa- se apleca in timpul sau liber asupra studiului vietii si fenomenelor. Se afla intr-o continua cautare a Adevarului si acest fapt era esential. Intr-un moment din evolutia sa spirituala, sustinea ca viata, un corp viu este o increngatura de reactii chimice si electrice. Fiecare particula, molecula, celula, tesut sau organ,
Interactioneaza cu elementele mediului inconjurator, un ansamblu de reactii si fenomene electrochimice. Aceasta este insa doar o aparenta. In realitate exista ceva mult mai subtil care controleaza reactiile electrochimice si interactiunea dintre elemente si fenomene. Prin moarte se opresc toate aceste reactii din interiorul sistemului (corpului). Cind acel ceva care asigura continuitatea reactiilor si interactiunilor paraseste corpul, se anuleaza integritatea si prin dezintegrare elementele chimice se intorc in circuitul mediului.
Sa analizam in profunzime cum se manifesta viata. O bacterie traieste, o celula traieste, de asemeni traieste un tesut sau un organ, etc., pina la intregul Univers. Toate acestea au personalitate proprie – sau constiinta – se compun din subelemente fiecare cu identitate sau personalitate proprie, si care la rindul lor de asemeni se compun din subelemente cu identitate proprie. Viata este cea care uneste toate aceste personalitati intr-una singura, intr-o unitate ; viata este o constiinta individuala care dirijeaza toate fenomenele si reactiile din interiorul unui corp viu, astfel incit sa existe un deplin echilibru, dind astfel stabilitate si existenta sistemului.
O unitate, un element al sistemului, isi indeplineste o functie strict determinata : incetarea acesteia poate determina schimbarea centrului de forte din interiorul sistemului, atragind dupa sine destabilizarea, dezechilibrarea si in final, autodistrugerea acestuia.
‘’ Eu sint unul dar pot fi mai multi’’. Constiinta Absoluta – Dumnezeu, s-a divizat in entitati individuale – constiinte individuale, de aceeasi natura. Cel Nemanifestat si Etern, are la un moment dat un aspect manifestat si limitat. Constiinta este una singura dar poate avea aspecte multiple. Pentru a ajunge la intelegerea Adevarului nu trebuie sa incepem prin a cauta intelegerea Universului ( noi fiind doar o piesa, o bucatica a acestuia asemeni altor nenumarate bucatele ) ci trebuie sa ne observam pe noi insine ca un sistem intreg, ca un intreg Univers. Pentru explorarea exterioara ne folosim de instrumente materiale si astfel cunoasterea si intelegerea sint limitate de volumul creierului nostru ; in schimb, pentru explorarea interioara ne folosim de instrumente naturale : Constiinta fiind in acelasi timp instrument cit si obiect al studiului. Gasind Adevarul in interiorul Constiintei noastre, vom avea revelatia intregului Univers, fara indoiala.
No comments:
Post a Comment