Sunday, December 13, 2009

16 Un Strigat in Desert - sclavie in imperiul monetar

Sclavie in imperiul monetar

motto
‘’Slava tie zeu al zarilor, suveran etern, omnipotent !
Prin forta ta minciuna devine adevar inocent
Si chiar daca vieti si inimi se dau pierzaniei,
Dulceata ce-o oferi merita jertfa suprema pe altarul tau ! ‘’



De milenii, in diferite moduri, fie sub forma de aur sau argint, fie sub forma de hirtie sau mai nou un simplu cont in banca, banul a tentat multi oameni, a schimbat istoria lumii, a rapit vieti si inimi. Datorita banului, sentimentele si mindria omenilor au fost impinse la limita. Clipe de fericire sau disperare au insemnat inceputul sau sfirsitul. De multe ori pe altarul zeului Ban au fost jertfite Dreptatea, Adevarul, Viata si valorile umane. Abundenta sau absenta au zguduit personalitatea si au tulburat mintea si psihicul multor oameni, acestia ajungind sa faca fapte condamnabile.
In zilele noastre imaginea societatii omenesti este cu atit mai deplorabila. Absolut totul este privit prin prisma banului. Produse de calitate indoielnica sint vindute in cantitati mari. Multe legume si fructe au fost modificate genetic, pentru a fi mai putin perisabile – pierderile fiind mai mici – devenind insa mai putin gustoase si de multe ori periculoase pentru sanatatea omului si a mediului. Sisteme bancare creeaza capcane legale, oferind anumite sume si in cazul in care nu sint platite ratele sint confiscate garantiile, care la urma urmei sint cu mult mai valoroase decit sumele neincasate. Sint mai apoi folosite agentii de recuperare care ameninta, preseaza si in general folosesc metode oribile pentru a extrage banii in cauza plus dobinzi extrem de mari.
Cei ce au depus juramintul lui Hypocrate – medicii – il calca de multe ori, in chip josnic. Cite cazuri nu au fost si sint si azi, in care viata oamenilor este amenintata de lipsa banilor pentru tratament medicamentos sau operatie ? Cei saraci sint adesea condamnati la moarte sau la o viata de handicapat din lipsa de resurse materiale. Soarele, aerul, apa, natura cu toate resursele ei ne sint disponibile pentru a supravietui in mod absolut gratuit, de ce oamenii pe care ar trebui sa-i consideram supraoameni, decad intinzind mina si santajind muritorii care au nevoie de ajutorul lor ?
In domeniul judiciar, lucrurile sint la fel de penibile. Judecatori, procurori si politisti sint mituiti, fiind ascuns adevarul, minciuna raminind astfel nepedepsita. Avocati isi ofera serviciile contra sumelor enorme, sustinind legalitatea crimelor comise de catre clientii lor. Portitele de scapare din legislatia unui stat sint folosite, interpretarea intr-un fel convenabil a literei de lege, sint un mijloc comun de beneficii personale ale celor ce ar trebui sa sustina legea si dreptatea.
Cei bogati cistiga, sint inocenti, corecti si sint nu de putine ori cei care pretind daune morale, pe cind cei saraci trebuie sa plateasca scump.
Televiziunea, care ar fi trebuit sa aiba rolul de a informa omul despre cele petrecute in lume si sa acopere necesitati culturale, atrage sume fabuloase prin diferite metode. Seriale de televiziune diluate, fara substanta culturala sau spirituala tin pe canapeaua din fata televizorului oameni, care ar fi trebuit sa se odihneasca sau sa aiba alte ocupatii. Reclame agresive, cu continut sexual sau cele care excita simturile, manipularea opiniei publice si a psihologiei oamenilor, aduc beneficii colosale, functionind o intrega industrie malefica. Emisiuni de tipul Big Brother, de birfa politica, life style si multe alte astfel de nonsensuri, propaga un vocabular indoielnic, vulgar pina la nerusinare, fiind acoperit uneori de un beep nu mai putin vulgar, care are un efect imediat asupra copiilor dar si asupra majoritatii telespectatorilor. Sume astronomice si un control al opiniei publice sint fundalul acestora.
Calitatile umane nu sint apreciate la adevarata lor valoare. Oamenii sint apreciati dupa cit de plin au buzunarul. Cei bogati sint onesti, curati, inteligenti sau cu alte cuvinte elita societatii. Cei saraci sint niste gunoaie care oricum fac umbra degeaba pamintului. Esti prieten bun daca poti sa oferi. Cind nu mai ai bani esti literalmente terminat.
Atit timp cit oameni sint ucisi pentru sume de mizerie de multe ori, ce putem spune despre razboaiele existente in lume la ora actuala, in tari precum Palestina, Afghanistan, Iraq, Fisia Gaza, Somalia, Cecenia si multe altele, in care adevarate genocide ( epurari etnice ) sau crime impotriva umanitatii – mascate de multe ori de procese de democratizare, de rezolutii ale ONU sau de lupta impotriva terorismului, au loc ? Marile puteri economice si militare au ajuns aici nu prin inteligenta, cultura sau spiritualitate, ci prin dominatia de secole a tarilor pline de bogatii ale Orientului si prin exterminarea sau inrobirea populatiilor din Africa si America.
Se gindesc cei care stapinesc intregul sistem monetar mondial la copiii flaminzi, insetati sau bolnavi ai lumii? Se gindeste oare omul politic si afaceristul care traiesc in lux – dobindit dealtfel pe spatele clasei muncitoare – ca un pahar de sampanie, o portie de caviar sau o noapte in hoteluri de lux, echivaleaza cu multe piini si multi litri de apa potabila ce pot alina setea si foamea a sute de copii defavorizati ?
Se gindesc oare toti cei ce poseda mult peste necesitatile lor, ca nimic nu poseda in realitate ci au doar in custodie temporara toate bunurile si averile, si ca oricind, stapinul de drept – Dumnezeu – isi poate revendica posesiunile. In fata mortii, a bolii, a batrinetii, sintem toti egali si trecem prin acestea in mod absolut identic, indiferent de sumele de bani detinute.
Banul a aparut ca o necesitate de simplificare a schimburilor comerciale si a devenit telul suprem al societatii contemporane. A devenit din mijloc, din unealta, scopul insusi si asta e tragic. Statul, Biserica, autoritatile locale, diferite institutii si organizatii, sint in fond afaceri profitabile ce actioneaza impotriva omului. Atit timp cit aceasta situatie va fi acceptata si intretinuta de fiecare dintre noi, nu va putea fi posibila armonia in lume si nici fericirea personala, colectiva sau sociala. Atit timp cit sume enorme vor fi alocate inarmarilor, programelor spatiale si a multor altele la fel de nefolositoare, fiind copiii lumii lipsiti de hrana, apa si educatie, nu vom putea spera intr-un viitor sigur si prosper al umanitatii. Nici un imperiu din istoria omenirii, care a dus razboaie de cotropire, care a cucerit teritorii imense si a subjugat populatiile, nu s-a bucurat mult timp de roadele culese. Gloria va fi intotdeauna temporara, un simplu obiect perisabil. Rusinea dureaza mai mult decit triumful. Multe generatii ale posteritatii se vor simti umilite si vinovate de faptele predecesorilor, fiind de altfel mostenitoare al aceluiasi mod de a gindi si al traditiilor ce au dus pe cei din urma la astfel de fapte.
Conform legii echilibrului, daca cineva cistiga, altcineva pierde. De altfel nu pot fi toti oamenii bogati, dar cu toate acestea, majoritatea isi incearca norocul pentru a deveni bogati, chiar si cu pretul propriei demnitati. Foarte putini reusesc sa ajunga dar si mai putin reusesc sa ramina bogati. Dar ceea ce reusesc in realitate sa faca este destabilizarea si haosul in societate, sistemul de forte schimbindu-si repede centrul de greutate.
Haideti chiar din aceasta clipa sa apreciem lucrurile la adevarata lor valoare. Valorile umane sa le punem mai presus de interese materiale. Daca ne este greu si suferim fiind principiali, cistigam in schimb cel mai inalt titlu, care nu poate fi cumparat cu nici o suma din lume, caci el ne este acordat de constiinta noastra, de insusi Dumnezeu : acela de OM.

No comments:

Post a Comment