Sunday, December 13, 2009

2 Un Strigat in Desert - limite

Limite


Incercam in cele ce urmeaza sa analizam aspectul limitat al lucrurilor materiale.
Ne supunem unei lumi fizice limitate, traim intr-un spatiu limitat, intr-un timp limitat, puterile si capacitatile noastre sint limitate, placerile si necazurile sint limitate. Exista asadar o limita in aproape tot ce ne inconjoara. Ne punem intrebarea : ce este dincolo de limita ? Atit de multe lucruri sint limitate, au un inceput, un sfirsit ; ce mai ramine nelimitat ?
De fapt, odata ce trecem peste barierele spatio-temporale, dincolo de conditia materiala, putem sa vedem adevaratul Univers, care nu cunoaste nici spatiu nici timp, nu are inceput si nici sfirsit si deci, nu are limite. Multi oameni nu pot intelege aceste lucruri si le considera aberatii sau, pur si simplu, le ignora. Exista insa oameni, chiar si in zilele noastre, care se apleaca asupra filosofiei vieti si reusesc sa vada Adevarul. Ei sint desigur, foarte putini si nu traiesc printre noi, caci in linistea lor ei depasesc conditia materiala a existentei.
Bineinteles ca nu putem fi toti intelepti si nu este acesta un criteriu care sa diferentieze oamenii. Important este sa ne facem datoria, sa ne indeplinim functia pentru care ne-am nascut, fara sa fim legati de ceea ce facem sau avem, sa nu avem nici atractie, nici repulsie fata de nimic si de nimeni si astfel sa dobindim o libertate deplina, caci aceasta este o prima conditie pentru a fi fericiti.
Ne intrebam la un moment dat, daca exista ceva nelimitat sau daca unele limite pot fi depasite si cum.
Limita este ceva ce apartine lumii materiale, un apanaj al materiei, care este relativa, sau mai exact, un reper in spatiu-timp, fata de care este observat un sistem si care atrage dupa sine limite observabile numai in functie de acest reper, caci schimbind dimensiunile spatio-temporale, se schimba si limitele. Sa exemplificam pentru a fi mai expliciti : o furnica are dimensiuni foarte mici, daca sa zicem, reperul este dimensiunea umana ; traieste foarte putin, saptamini sau luni,
are o suprafata mica in care isi desfasoara activitatea si in creierul ei nu poate incapea dimensiunea obiectelor care noua ne sint familiare. Fata de o bacterie, in schimb, aceasta furnica are dimensiuni colosale, arealul in care traieste si durata vietii sint enorme fata de cele ale bacteriei – bacteria traieste doar citeva ore.
Asadar, cum spuneam, limita este materiala si odata ce vom arata ca materia nu exista in ultima analiza ci este doar o iluzie, un joc de umbre vom intelege ca nici limitele nu exista cu adevarat, ele fiind tot o aparenta. Pentru a fi nelimitati trebuie sa ne rupem de aceasta iluzie, sa ne desprindem de conditia materiala.
Aceasta lucrare nu are scopul de a incuraja materialismul dialectic, stiinta pura, adica, si nici metafizica sau paranormalul. Cu rabdare, prin analiza, vom face o simbioza a celor doua aspecte ce par diametral opuse dar se pot explica unul prin celalalt, fiind in realitate cele doua fete ale monedei, deci inseparabile.

No comments:

Post a Comment