Stiinta – doua aspecte
Savantii, de la primii alchimisti si matematicieni si pina la un Einstein, un Bohr si alti contemporani, au cautat, analizat si descoperit fenomene ale naturii, incercind totodata explicarea lor si aplicarea practica. Intentiile oamenilor de stiinta au fost de multe ori pozitive, punind in slujba umanitatii roadele cercetarilor lor. Analiza strict materialista a scos in evidenta doua aspecte, doua moduri practice de aplicare a cuceririlor stiintifice.
Stapinirea focului a revolutionat modul de alimentare a omului, prin tratarea termica a alimentelor; a ajutat la exploatarea resurselor minerale si organice, fiind create cu ajutorul lui unelte, arme, etc, a incalzit si iluminat locuintele si a stat la baza unor concepte spirituale si religioase. Pe de alta parte este cunoscuta forta distructiva a lui prin incendiile produse in mod natural sau intentionat.
Exploziile pot fi utilizate in mod pozitiv, producind lucru mecanic prin motoarele cu ardere interna ; pot ajuta la exploatarea carierelor de piatra si la deschiderea de drumuri prin munti, dar pot fi folosite si in mod negativ, in scopuri militare.
Fisiunea nucleara controlata in reactoarele nucleare, poate sta la baza producerii unor cantitati imense de energie – atit de necesara societatii moderne – dar dezlantuita liber in natura, poate ucide orice forma de viata instantaneu, sau indirect, in timp indelungat, prin distrugerea codului genetic ADN, fiind cauza unor adevarate catastrofe ecologice.
Fuziunea nucleara este un proces existent in Soare, prin care este produsa caldura si lumina - ce pentru planeta noastra au fost si sint factori determinanti in aparitia si perpetuarea vietii -, poate provoca in acelasi timp, prin radiatiile ultraviolete produse si neoprite de patura de ozon sau de cimpul magnetic terestru, arsuri grave sau chiar modificari genetice a celulelor pielii, ce duc la aparitia cancerului.
Petrolul, carbunele, materialele radioactive, metalele grele, etc, se extrag din subsol si sint folosite la producerea de energie, a diferitelor materiale, in diferite experimente fizico-chimice si in multe alte domenii. Exploatarea acestor resurse in mod irational, cu scopul de a acumula averi imense sau a dobindi controlul asupra zonelor planetei carora le lipsesc, imbracind de cele mai multe ori aparenta benefica pentru umanitate, este in realitate o reala amenintare la adresa vietii pe aceasta granula albastra ce pluteste in Univers. Cu multe milioane de ani in urma, atmosfera Pamintului era mai putin favorabila vietii, avind in componenta cantitati mari de gaze toxice ( oxizi de azot, de sulf si carbon ) ce astazi se afla in componenta combustibililor de tip fosil ( titei, carbune, gaze naturale, etc), si a diferitelor sedimente de pe fundul marilor si oceanelor. Toate aceste resurse, daca ar fi exploatate in timp scurt, atmosfera ar deveni foarte putin favorabila vietii, unele animale si poate chiar omul, ar fi printre speciile ce vor disparea sau cel putin ar fi redusa substantial populatia. Sa nu uitam de metalele grele si de substantele radioactive, pe care Natura le-a stabilizat in zacaminte subterane, zacaminte pe care omul le exploateaza nesabuit, punind in pericol insasi existenta biosferei.
Asistam, la inceput de mileniu, la descoperiri impresionante in domeniul ingineriei genetice, fiind descifrate multe din mecanismele functionarii codului genetic. Se reuseste remedierea unor defecte ale ADN, tratarea multor forme de cancer, crearea copiilor ‘’ in vitro ‘’, clonarea in scopul obtinerii de organe compatibile cu donatorul de material genetic, ce vor fi folosite ca ‘’piese de schimb’’. Toate acestea si multe altele, sint o violare a legilor naturii, a selectiei naturale, si care se vor dovedi in viitor a avea efecte catastrofale, limitind drastic sansele de supravietuire sau perpetuare a speciilor pe Pamint, inclusiv a celei umane. Daca Natura dicteaza individului slab, cu defecte, sa fie jertfit sau sa nu se poata reproduce, de ce incercam noi remedierea defectului creat la urma urmei de natura ? Traversarea diferitelor faze de catre fiintele vii, a fost asigurata de puterea de adaptare la conditiile noi, ceva fiind dobindit, altceva fiind sacrificat, fiind totul inscris in codul genetic. Viata a trecut de la stadiul monocelular la cel pluricelular, apoi la plante si animale nevertebrate, la pesti, pasari si mamifere si in final la om. Organismele vii s-au adaptat in functie de necesitati si de conditii, in mod absolut natural, Natura nefiind dezordonata, intimplatoare, ci perfecta, cu reguli si legi stricte.
Modificarea genetica artificiala, pe moment nu pare sa aiba repercursiuni asupra mediului, dar la un moment dat, sub influenta unui factor neprevazut sau necunoscut ( in conditii naturale s-ar regasi echilibrul sistemului relativ usor ) ar refuza adaptarea si supravietuirea unui individ sau urmasilor acestuia si lucrurile ar merge chiar pina la aparitia monstrilor sau a elementelor ce ameninta securitatea si echilibrul mediului. Nimeni nu poate prevedea cu exactitate daca se va intimpla sau nu ceva si care vor fi consecintele. Astfel s-a intimplat si in cazul descoperirii efectului numit fisiune nucleara, efect studiat indeaproape de catre Niels Bohr si Enrico Fermi. Acesti savanti, ca si multi altii, nu si-au facut procese de constiinta asupra principiilor morale ale obiectului studiat, obiect ce in acest caz a dus la distrugerea a doua orase ( Hiroshima si Nagasaki ) , la uciderea a zeci de mii de oameni si copii nevinovati, cit si la dezechilibrul ecosistemului pentru multi ani de zile. Savantii ce din motive pur egoiste si ambitioase , au sacrificat valorile umane si respectul fata de natura pe altarul interesului material, sint adevarati monstri ai umanitatii, si amenintarea descoperirilor lor se intinde pe o perioada mare de timp.
Trebuie sa oprim violarea salbatica a naturii si incalcarea dreptului la viata al omului si al fiintelor vii. Noi sintem creatie si nu avem voie sa schimbam legile lui Dumnezeu. Numai spiritului, constiintei noastre ii este permis sa treaca dincolo de limite, spre intelegerea Adevarului, a misterelor Universului. Ratiunea nu a fost data omului pentru a jongla cu Natura si cu legile ei, ci pentru intelegere si progres spiritual, mai presus de cel material. Omului i s-a dat ratiunea pentru a-si ghida viata mai bine decit o face instinctul, in sensul adevaratului progres, cel spiritual, singurul care asigura eliberarea, fericirea generala si individuala, purificarea sau cu alte cuvinte, atingerea telului suprem al omenirii.
Trebuie sa dezvoltam un curent spiritual, conservator al vietii, deschizind, fiecare dintre noi caile spre constiinta din adincurile fiintei noastre. Asa si numai asa ne vom putea salva de la o catastrofa mondiala. Fiecare dintre noi este obligat de catre legile firii la introspectie, pentru a identifica si dezvolta spiritul : e singura noastra sansa, doar in acest fel vom reusi.
No comments:
Post a Comment