Sunday, December 13, 2009

7 Un Strigat in Desert - echilibrul

Echilibrul


Echilibrul este legea care controleaza stabilitatea si implicit, existenta unui sistem
Echilibrul este existenta a doua forte complementare, egale. Atunci cind una din forte ajunge sa predomine in sistem, cealalta inclina spre a restabili sistemul. Nenumarate fenomene din natura si sisteme au principiul dual al fortelor sau elementelor complementare. Voi incerca anumite exemplificari : actiune-reactiune, noapte-zi, cald- frig, centrifug-centripet, guvernare-opozitie,etc. Disparitia oricareia dintre cele doua elemente atrage dupa sine distrugerea sistemului.
Si in plan spiritual, lucrurile stau la fel. Exista si acolo legea echilibrului : unii ii spun destin, altii karma, altii kissmat. Nimic nu este la intimplare, ci totul este guvernat de echilibru. Este cunoscuta desigur exprimarea : ‘’ce ti-e scris, in frunte ti-e pus’’. Asta inseamna ca o fiinta vie si implicit omul, se supune destinului. Pe ce criterii este scris un destin ? Desigur, faptele noastre sint cele care hotarasc destinul. Faptele bune atrag dupa sine rasplata, iar faptele rele pedeapsa.principiul actiunii si reactiunii functioneaza perfect : fapta buna e pozitiva si rasplata e negativa ; fapta rea e negativa si pedeapsa e pozitiva, iata cele doua elemente complementare. Nici o actiune nu ramine fara reactiune, nici o fapta nerasplatita sau pedepsita. Placerea atrage dupa sine suferinta. Urmarind exemple de viata ale unor oameni din diferite paturi sociale, analizind intimplari adevarate, care se petrec cu noi sau cu oamenii din jurul nostru, observam, urmarindu-le cu sinceritate in esenta lor, mecanismul prin care functioneaza principiul echilibrului. Unii oameni comit infractiuni,mai mari sau mai mici si nu constientizeaza nici o clipa acest principiu. Au certitudinea ca nu vor fi prinsi si pedepsiti, ci vor reusi sa scape. Daca infractiunea e mica, considera ca se poate trece usor cu vederea. Se pierde din vedere sau se ignora faptul ca o picatura poate face un pahar plin sa se reverse, un lucru, o actiune aparent neinsemnata, poate provoca dezechilibrul si eventual catastrofa sistemului.
Un om merge pe o sirma intinsa deasupra unei prapastii. Un echilibru perfect il poate ajuta sa o traverseze, dar acest echilibru poate fi perturbat de o forta aparent neglijabila, sau de distragerea atentiei fie si pentru o perioada foarte scurta de timp, sa spunem o fractiune de secunda. Pentru a intelege de ce poate fi perturbat atit de usor un sistem, sa urmarim cum se comporta o balanta. Cele doua talere sint incarcate cu aceeasi masa, si astfel sistemul se afla in echilibru. Luam o cantitate oarecare de pe unul din talere si o adaugam celuilalt. Acum diferenta dintre talere este egala cu dublul masei pe care am transferat-o. Talerele avind fata de punctul de echilibru diferente egale, sa spunem o unitate, diferenta intre ele este de doua unitati. Asadar, pentru omul ce traverseaza prapastia pe sirma intinsa, aceasta principiu poate hotari rezultatul actiunii. Putin poate echivala cu o catastrofa.
In cazul educatiei unui copil, a pregatirii in genere a viitorului cetatean de baza a societatii, echilibrul trebuie sa fie primordial. Un copil nu este stabil in idei, pareri sau principii, neavind experienta adultilor, si astfel o mica idee sau o influenta nefavorabila cit de mica, poate avea efecte dezastruoase pentru adultul de miine. Cind omul se naste este ajutat sa supravietuiasca de instincte. Facultatile, capacitatile, etc, se dezvolta in marea majoritate, prin crestere si educatie, avind totusi propria personalitate si structura mentala pe care se construiesc toate calitatile de mai tirziu. Idei, sentimente, experiente, pot deveni motivatia vietii de adult, si asa cum de la o scinteie poate lua foc o intreaga padure, tot asa acestea pot dezechilibra copilul de azi respectiv adultul de miine.
Sexul, sentimentul de posesiune sau de dominare, ura fata de anumiti indivizi, fata de o alta rasa sau religie, curiozitatea fata de vicii – alcool, tutun, narcotice -, cleptomania, anumite fobii si multe altele, pot deveni factor determinant in destabilizarea psihica a omului inca din stadiul de copil si isi lasa amprenta, ducind la decadere sociala si uneori la autodistrugere. Medii cum ar fi familia, colectivul, societatea si natiunea, se comporta asemeni unui corp viu, si asa cum fiecare dintre acestea comporta trasaturi generale sau specifice, tot asa copilul este influentat de aceste medii.
Pentru renasterea sociala si spirituala a intregii societati omenesti, primul pas este sprijinirea familiei si educatia copiilor pe fondul dragostei si respectului fata de tot ce este viu. Marii conducatori de stat si liderii spirituali trebuie cu sinceritate si dezinteresati sa asigure bunastarea viitoarei societati incepind chiar de acum, prin sustinerea educatiei, a pregatirii profesionale, morale si spirituale a copilului. Desigur, este foarte greu de schimbat mentalitatea unei societati, dar odata aprins focul spiritual, el poate deveni din mic mare si din individual, general. Prin cultura spiritului si a dragostei poate fi si trebuie aprins acest foc. Doar asa putem evita autodistrugerea si prelungi cu mult viata si sanatatea societatii omenesti si a biosferei. Analizati, meditati si actionati aici si acum. Sa restabilim echilibrul. Este singura noastra sansa de a evita catastrofa.

No comments:

Post a Comment