Sunday, December 13, 2009

20 Un Strigat in Desert - mesaj final

Mesaj final


Aceasta lucrare, Un strigat in desert, prin reprezentarea sumara de altfel, nu are scopul de a crea adepti ale unor conceptii mai diferite, exotice, ci este printre altele un semnal de alarma, ce incearca sa deschida ochii oamenilor in sensul intelegerii situatiei in care se afla lumea de astazi, urmind a lua masuri pentru evitarea catastrofei ce pare inevitabila. Un alt scop al acestei lucrari este pregatirea lumii occidentale materialiste pentru intilnirea cu intelepciunea orientala ce isi are radacinile in stravechea filosofie a Indiei, demonstrata de-a lungul veacurilor de catre cei ce au practicat-o si si-au dedicat intreaga viata studiului si vietii simple dar bogate in trairi spirituale. Filosofia orientului cu toate subramurile si aspectele cuprinse, de pe intreg cuprinsul Indochinei, nu a intrat niciodata in real conflict cu alte confesiuni, pentru ca sustine Unitatea existentiala. Oricit ar parea de incredibil, orice om poate nu numai sa studieze texte filosofice, dar poate practica si vedea cu proprii ochi, simtind pe propria persoana existenta spirituala cea mai profunda.
Noi oamenii, trebuie sa fim mai toleranti, incercind sa intelegem - studiind si alte sfinte scripturi, ale altor religii – ca Adevarul e unul, Dumnezeu e unul, si toate religiile exprima acelasi lucru, chiar daca in moduri diferite. Nu exista om al lui Dumnezeu diferit de ceilalti si nici popor al lui Dumnezeu diferit de celelalte, ci exista doar experiente personale, elevare spirituala personala dobindita doar prin PROPRIUL EFORT.
Noi oamenii, avem doua datorii esentiale : sa ne intretinem si sa perpetuam existenta, si sa meditam, descoperind ca adevarata noastra natura e cea divina.
Noi oamenii, trebuie sa ne infratim, iubindu-ne si respectindu-ne unul pe celalalt, sacrificindu-ne pentru binele altora, pentru ca toti oamenii, toate formele de viata si de altfel intreaga natura este de esenta divina in aspectul cel mai profund. Dumnezeu sintem noi toti, Dumnezeu se manifesta prin noi toti deopotriva. Astfel, lovind sau provocind durere altei fiinte, lovim si provocam durere noua insine, propriei noastre fiinte.
Noi oamenii, trebuie sa facem eforturi pentru a ne rupe din sclavia materiala a banilor, a obiectelor, a dorintelor si placerilor de orice fel si sa redevenim suverani, pentru ca prin esenta noastra sintem regi deasupra tuturor regilor.
India este o tara binecuvintata, prin intelepciunea straveche si prin sfintii care s-au nascut pe aceste meleaguri, sfinti care au pastrat viu focul spiritual de la Mahabharata si pina in zilele noastre. Intelepciunea indiana este simpla, practicabila, verificabila si adaptabila fiecarui temperament. Intelepciunea indiana este universala prin toleranta sa fata de alte conceptii filosofice sau teologice.
Invatamintele continute in aceasta lucrare au, in mare masura , o influenta filosofica indiana, dar imi place sa cred ca ati descoperit si expresii proprii, pareri ce nu se vor neaparat validate nefondat, ci se vor studiate mai in profunzime decit o pot face cuvintele.
‘’ Un strigat in desert ‘’ poate ca nu are o atitudine exhaustiva, insa efectul dorit este cel al unui soc electric, care sa determine pe fiecare din noi sa studiem mai in profunzime aspectele vietii si ale universului.
Fanatismul este dusmanul Adevarului, prin intoleranta si combaterea diferentelor de opinie. De aceea, incercati sa intelegeti, sa va apropiati si de alte pareri si sa le treceti prin prisma intuitiei interioare, singura in masura sa cunoasca adevarul. Dar pentru ca aceasta intuitie sa functioneze este nevoie de ani multi de munca si sacrificii, este nevoie de o cautare intensa si sincera, dobindind intr-o zi prin Gratia Divina intelegerea.
Adevarata filosofie a vietii nu este cea invatata intr-un mediu sau altul, sub anumite presiuni ale unor grupari restrinse sau largi, cu idei sau optici preconcepute, ci aceea care este perceputa de catre constiinta noastra ca fiind reala, aplicabila, practicabila, avind posibilitatea verificarii, pe propria persoana. Conditia prima este sinceritatea. Filosofia care sustine dragostea si respectul fata de cei din jur, adevarul, nonviolenta, intoarcerea la natura, armonia si unitatea cu Dumnezeu, este cea mai aproape de veridicitate.
Recomand sa cititi Bhagavad Gita, sa o recititi pina veti intelege cum stau in realitate lucrurile, care este sensul faptelor si ale sacrificiilor si ce invatatura a primit Arjuna ce se afla in fruntea oastei sale gata de lupta pe cimpia de la Kurukshetra, de la insusi Dumnezeu. Bhagavad Gita, tradusa din sanskrita de catre Sergiu Al George, contine o sinteza a intelepciunii Indiei antice, perfect aplicabila in viata moderna si tumultoasa pe care o cunoastem noi, oamenii moderni.
Recomand sa cititi Biblia : Vechiul si mai ales Noul Testament, dar nu recomand interpretarea sau filosofarea nesfirsita a celor cuprinse. Extrageti esentialul, asimilati-l, traiti-l ! Conversatiile pe teme religioase sa fie restrinse, pentru ca nu ajuta aproape deloc si risipa de energie mentala prin disertatii inutile poate dauna vietii spirituale. Marii sfinti, vorbesc putin sau deloc, tocmai din aceasta cauza. Adincirea in meditatie, umplerea mintii cu ginduri divine, are nevoie de toata energia mentala.
Recomand reducerea actelor sexuale si folosirea lor numai in scop natural. Toti cei din jurul nostru, mai ales copiii sau adolescentii, trebuie ajutati sa inteleaga sensul relatiilor sexuale, sa-si stapineasca impulsurile instinctive, pentru a preveni dezastrul de mai tirziu. Trebuie ajutati sa evite relatii sexuale la virsta prematura, in afara casniciei si inainte de a fi capabili sa-si asume raspunderi privind intretinerea autonoma a familiei si cresterea copiilor.
Etica si gindurile divine trebuie sa umple inima fiecarui om si numai astfel poate fi creata armonia si fericirea generala.
Afaceri ce se bazeaza pe informatii sau manifestari sexuale, pe folosirea de substante stupefiante sau alcool, afaceri bazate pe productia si comercializarea de tutun, lezeaza sanatatea, moralitatea si fericirea maselor largi si de aceea ar trebui sa fie limitate si in final stopate, ceea ce este imoral este si ilegal.
Contactul din frageda copilarie, direct sau indirect cu sexul alcoolul, narcoticele sau tutunul, are un efect dezastruos asupra individului de miine. Aceste patru elemente, uneori se influenteaza reciproc, unul determinind folosirea altuia, in cele mai multe cazuri.
Sint de acord ca pentru generatii mai inaintate in virsta o redresare etica si religioasa este mai grea – nu si imposibila- avind de luptat cu ani de obisnuinta, dar sintem datori fata de generatiile mai tinere, sa le ajutam sa schimbe traiectoria progresului exclusiv material, care pe noi ne-a adus pe marginea prapastiei, in pragul unei catastrofe la nivel global, fie naturala, fie umana.
Am intitulat aceasta lucrare ‘’ Un strigat in desert’’, deoarece este strigatul constiintei in desertul vietii, care fara credinta in Dumnezeu si in esenta noastra divina, a tuturor vietuitoarelor planetei Pamint, va ramine in continuare un desert arid, fara viata adevarata. Am vrut sa arat cit de sensibila este imaginea materiei ce nu rezista la o analiza mai aprofundata. Am vrut sa arat ca este inutil sa ne bazam exclusiv pe studiul materiei, studiind fenomenele si efectele fizice dar fara sa tinem cont de fortele spirituale. Materia este inconsistenta, nu mai consistenta decit un vis. In vise totul pare la fel de real precum materia in starea de veghe. Am vrut de asemeni sa arat ca nimic nu este intimplator in aceasta lume si nimic nu poate exista sau manifesta independent. Stiintele precum fizica, matematica, chimia, anatomia si altele nu pot fi intelese fara aspectul spiritual, filosofic, fiind toate parti ale aceluiasi intreg. Spatiul, timpul, materia si energia nu exista de la sine ci sint exprimarea Constiintei Absolute, ceea ce obisnuim sa numim Dumnezeu. Fiecare om, animal si lucru isi are menirea lui, fiecare din noi avem un rol strict in viata pasagera, si absolvirea de acest rol si de obligatii ale vietii face din noi niste mizerabili. Trebuie sa continuam Creatia lumii, sacrificindu-ne, fiind astfel perfecti.
In incheierea mesajului final, voi completa cu citeva din gindurile unui sfint realizat, din India zilelor noastre, ce pina in anul mortii 1963, a meditat, a iubit omul si creaturile pamintului : Swami Shivananda.


Unitatea existentei



Motto:
‘’ Mincind, bind, dormind! Putin zimbet, multe lacrimi!
Oare asta e tot? Nu muriti aici ca viermii ! Treziti-va ! Dobinditi Fericirea Nemuritoare !



Un suflet patrunde prin toate.
Exista o singura umanitate. Exista o singura fratie. Exista un singur Atman ( suflet)
Nimeni nu e mai presus. Nimeni nu e mai prejos. Toti sintem egali. Distinctiile sint inutile. Barierele facute de oameni trebuie distruse fara mila. Numai atunci va fi pace pe acest pamint.
Exista o singura casta : casta umanitatii. Exista o singura religie : religia Dragostei.
Exista o singura porunca : porunca Adevarului. Exista o singura lege : legea cauzei si efectului [ n.a. karma este legea cauzei si efectului].
Exista un singur Dumnezeu, omniprezent, atotputernic, atotcunoscator. Exista o singura limba : limba inimii sau limba tacerii. Toate vietile sint una. Lumea este o singura casa. Toti sintem membri unei singure familii umane.
Toata creatia este un intreg organic. Nici un om nu este independent in aceasta lume. Omul insusi s-a facut mizerabil prin separarea lui de altii.
Separarea este moarte. Unitatea este viata eterna. Cultivati dragostea cosmica. Includeti tot. Imbratisati tot. Recunoasteti valoarea celorlalti. Distrugeti toate barierele rasiale, religioase si prejudecatilor naturale ce separa omul de om.
Recunoasteti principiile non-duale, esenta nemuritoare in toate creaturile. Protejati animalele. Toate vietile sa fie sacralizate. Numai atunci aceasta lume va fi un paradis al pacii, un rai al frumusetii si linistii.
Cind un singur suflet salasluieste in toate fiintele vii, de ce uriti pe altii ? De ce priviti batjocoritor si incruntati ? De ce folositi cuvinte dureroase ?
De ce va impuneti regulile si dominati peste altii ?
De ce exploatati pe altii ?
De ce sinteti intoleranti ?
Nu este aceasta culmea nebuniei voastre ? Nu este asta ignoranta absoluta ?
Invatati sa traiti ca membri ai unei singure familii ! Fiti campionii idealului unei singure umanitati ! Traiti in pace intr-o lume unica ! Toti sintem copiii lui Dumnezeu. Intreaga lume este unica familie a lui Dumnezeu. Simtiti asta. Realizati asta. Fiti fericiti. Vedeti Unul in toate si toate intr-Unul.
Simtiti: Eu sint totul, Eu sint in toate!
Simtiti : Toate corpurile sint ale mele. Intreaga lume este corpul meu, dulcea mea casa.
Simtiti : Lucrez prin toate miinile, maninc prin toate gurile.
Simtiti : Sint Sinele nemuritor in toate.
Repetati aceste formule, mental, de multe ori pe zi.
Repetati OM ( silaba sacra, sunetul primordial sau numele lui Dumnezeu) mental si simtiti unicitatea vietii, unicitatea Constiintei cind jucati fotbal sau tenis, cind mincati sau beti, cind vorbiti sau cintati, cind stati sau mergeti, cind faceti baie sau va imbracati, cind scrieti o scrisoare, cind lucrati intr-un birou, cind raspundeti chemarilor naturii.
Spiritualizati fiecare miscare, actiune, gind sau simtamint. Transpuneti-le in Yoga! ‘’


Sa traim in dragoste, in pace si fericire, AMIN !

No comments:

Post a Comment