Sunday, December 13, 2009

4 Un Strigat in Desert - forte

Forte



Cunoastem ca exista cele patru forte ce guverneaza Universul : Electromagnetismul, Gravitatia, Atractia Slaba si Atractia Tare. Nu este cumva superficiala aceasta afirmatie ? Sa ne imaginam niste modele ale unor sisteme aparent total diferite, sa spunem, modelul unui atom, al unui nucleu atomic, al unui sistem solar si al unei galaxii. Dupa cum stim, toate acestea se rotesc in jurul unui centru propriu. Sa eliminam conditia temporala, aplicindu-le deci o frecventa identica dar observabila de catre noi ; sa eliminam si conditia spatiala, avind astfel o marime de asemeni observabila. Ce observam ? Forta care pastreaza integritatea unui atom, seamana cu forta ce pastreaza integritatea unei molecule, a unui sistem solar si chiar a unei galaxii. Cele patru forte au devenit acum una singura. Diferenta o face nivelul spatio-temporal caruia apartine fiecare sistem. Esenta este aceeasi. Dintr-un izvor comun, o multitudine de forme se nasc creind impresia varietatii.
Mai exista o forta ce participa la guvernarea Universului, impreuna cu celelalte patru, deloc negliabila si care are aceeasi origine cu precedentele. Aceasta forta este Dragostea.
Forta care guverneaza Universul este ceea ce pastreaza integritatea unui sistem, este stabila, centripeta si daca prin absurd ar inceta, asta ar insemna distrugerea sistemului respectiv. Fortele care guverneaza Universul sint stabile, nu au inceput nici sfirsit, si difera doar prin prisma spatio-temporala prin care le privim. Dragostea indeplineste aceste conditii. Este o forta centripeta care pastreaza integritatea unui sistem – familial, social,etc. Dragostea pastreaza intreaga o familie, pe elevi in jurul unui profesor, pe compatrioti in jurul propriilor traditii si a limbii vorbite, si exemplele pot continua. Dragostea tine aproape membrii unei familii, doi atomi ai unei molecule, planetele unui sistem solar. Oricit pare de absurd, stiinta se limiteaza doar la studiul materiei fara viata, in timp ce un Univers viu asteapta sa fie descifrat si inteles. Fortele sint esenta Universului, Dragostea este esenta noastra. Cele cinci forte au aceeasi esenta, dar noi le privim diferit.
In Cartile Vedelor din filosofia hindusa, se spune despre Creator ca este Unul in esenta, dar multiplu in manifestare. Prin urmare ‘’ EU’’ este unic, este Constiinta Absoluta, Sufletul Universal, dar poate lua forma lui ‘’tu’’, ‘’el’’, ‘’ea’’, etc. aparent exista un Univers sau mai multe, cu nenumarate forme, aspecte, manifestari, entitati si identitati, nume si personalitati, actiuni si fenomene, forte si forme diferite ale spatiului, timpului, materiei si energiei. In realitate exista Unul singur, Dumnezeu, care este stabil, etern, fara inceput si sfirsit, fara unitati de masura, fara forme si limite, care in acelasi timp se poate manifesta sub forma unui Univers cu caracteristicile enumerate mai sus. Sa incercam sa ne concentram asupra esentei, asupra miezului Creatiei. Prin autoanaliza, sa cautam in interiorul nostru cel mai profund, raspunsul la intrebari esentiale despre natura noastra, caci in interiorul nostru exista Adevarul in toata splendoarea sa, avind la indemina instrumente naturale de explorare, ce nu pot fi inlocuite de nici un obiect exterior noua.
Cel mai la indemina este Dragostea. Cele patru forte care guverneaza Universul, sustinute de stiinta, nu pot fi controlate de noi, ci doar folosite intr-un mod foarte limitat. Avem insa la indemina cel de-al cincilea aspect al acestor forte, asupra caruia au incercat sa ne atraga atentia si sa ne deschida inimile nenumarati profeti si sfinti. Isus, Buddha, Muhammad, Moise si multi altii, ne-au vorbit despre Dragoste ca fiind singura cale spre Adevarul suprem, dar si singurul mod prin care putem convietui in armonie si fericire toti oamenii pe acest Pamint.
Lumea materiala este doar un aspect, o iluzie, o manifestare a Constiintei Universale- Dumnezeu, cel nemanifestat si unic.

No comments:

Post a Comment